Meer dan 1 op 7* mensen lijdt aan tinnitus
Nieuwe podcast ‘Reis door de ruis’ maakt het onzichtbare hoorbaar
Zo'n 15 procent van de bevolking lijdt aan tinnitus, ook bekend als oorsuizen of een constante piep in de oren. Voor 20 procent heeft tinnitus zelfs geleid tot burn-out, depressie, angststoornissen en zelfdoding. Ondanks de impact van deze aandoening, blijft tinnitus voor velen onzichtbaar en onbegrepen. De nieuwe vierdelige podcastserie ‘Reis door de ruis’, een samenwerking tussen Sonhouse en Tinnitus Connects, wil de onzichtbare realiteit van miljoenen mensen hoorbaar maken en de problematiek van tinnitus bespreekbaar maken. Natalie Welleman, die al 13 jaar met tinnitus leeft, deelt haar ervaringen en gaat in gesprek met bekende lotgenoten: voormalig wielrenner Tom Boonen, politiek journaliste Goedele Devroy en muzikant Milo Driessen (Goldband).
De podcast 'Reis door de ruis' belicht niet alleen persoonlijke worstelingen, maar laat ook experts ter zake aan het woord die de grootste oorzaken van tinnitus duiden (stress, gehoorschade, gehoorverlies en fysieke fractuur) en uitleggen wat mensen kunnen doen om de symptomen te verlichten of te voorkomen.
Een van die experten is Dirk De Ridder, Prof. dr. Neurochirurgie van het expertisecentrum BRAI3N clinic:
“Tinnitus is een tot nu toe onzichtbare hersenaandoening die het leven van veel mensen diepgaand beïnvloedt. De focus moet verschuiven van het verlichten van het lijden naar het aanpakken van het fantoomgeluid zelf, met behulp van een combinatie van alle beschikbare middelen zoals hoorapparaten, neuromodulatie en medicatie. Naast academisch onderzoek, is de ervaringskennis vanuit de gemeenschap essentieel om nieuwe behandelingen te ontwikkelen en bestaande te verbeteren. De podcast is een krachtig middel om de ernst en veelzijdigheid van tinnitus onder de aandacht te brengen. Meer bewustwording kan leiden tot meer onderzoek en effectieve oplossingen. Ik heb er dan ook met alle plezier aan mee gewerkt.”
Bewustwording en preventie
De podcast, gemaakt door sound agency Sonhouse (bekend van podcasts zoals ‘Transmission’ en ‘De Waarmakers’) en met muziek van David Martijn (Goose), vertelt niet alleen persoonlijke verhalen van hoe lotgenoten de balans in hun leven teruggevonden hebben, maar wil ook een bredere bewustwording rond tinnitus creëren. De reeks richt zich op mensen met en zonder tinnitus, en wil ondersteuning van de problematiek hoger op de agenda van beleidsmakers plaatsen.
“Tinnitus Connects wil mensen met tinnitus verbinden en bewustwording creëren rond dit onzichtbare probleem. We leggen de focus op het delen van kennis over de oorzaken, de impact en de ernst van tinnitus, en bieden letterlijk gehoor aan datgene wat niet gezien wordt.”, zegt Natalie Welleman. “Onze community is er voor en door mensen die met tinnitus leven. We delen tips en ervaringen over hoe je kunt omgaan met tinnitus in het dagelijks leven: op het werk, tijdens het reizen, studeren en in je sociaal leven.. Samen met experts willen we met de community en de podcast op de barricades staan om beleidsmakers te overtuigen van de urgentie van dit probleem. Het is tijd dat we serieus genomen worden.”
In de podcast vertellen de protagonisten over hun ervaringen met tinnitus.
Milo Driessen, Goldband: "De sleutel voor mij was om tinnitus te accepteren in plaats van ertegen te vechten. Ik beschouw het nu als een 'vriend' in plaats van een vijand. Door er niet te veel aandacht aan te geven, leef ik er nu veel makkelijker mee. Mijn advies? Ontdek wat mogelijk is om een kwalitatief leven te leiden met tinnitus, want anders bouw je muren in je hoofd die moeilijk te doorbreken zijn."
Tom Boonen, ex-wielrenner: "Je kan tinnitus niet verslaan, maar je kan er wel de bovenhand op krijgen. Mijn topsportmentaliteit heeft me geleerd om met tegenslagen om te gaan en het beste uit elke situatie te halen. Het draait om accepteren wat er is en je mogelijkheden te maximaliseren. Ik ben blij dat ik deze ervaring in de podcast kon delen, in de hoop dat het anderen kan helpen."
Goedele Devroy, politiek journaliste: "Ik had nooit gedacht dat burn-out en tinnitus mij zouden overkomen, maar chronische stress stapelt zich op en op een gegeven moment betaal je de prijs. Echte stilte zal ik nooit meer ervaren. Ik ben blij dat ik mijn verhaal in de podcast kon delen om anderen bewust te maken van de mogelijke gevolgen van aanhoudende stress."
Première op het DS Podcastfestival
Op zaterdag 9 november gaat ‘Reis door de ruis’ officieel in première met een heuse liveshow tijdens het DS Podcastfestival in Oostende. Tijdens de liveshow kom je te weten hoe een ruis in je hoofd kan leiden tot een missie in podcast-vorm: hoe maak je het onzichtbare hoorbaar?
*Bron: expertisecentrum BRAI3N clinic
Over Sonhouse
Sonhouse is een internationaal sound agency dat unieke geluidsidentiteiten creëert voor zowel de filmwereld als voor merken, sinds 2007.
Sounds like a good ID? www.sonhouse.com
Over Tinnitus Connects
Tinnitus Connects is een communityplatform dat zich richt op het ondersteunen van mensen die leven met tinnitus. Het platform wil enerzijds bewustwording creëren rondom de oorzaken en impact van tinnitus, en anderzijds faciliteren bij het leggen van connecties tussen patiënten en expertise.
In samenwerking met experts zet het platform zich in om beleidsmakers te overtuigen van de ernst van tinnitus, met als doel dat het probleem de aandacht en erkenning krijgt die het verdient.
Meer informatie & interviews:
Sam Jaspers